Petskis

London's calling

Publicerad 2007-10-31 12:40:25 i Allmänt,

Idag åker syster iväg till London. Täkte bidra med lite tips och råd om staden. Har lånat nästan allt från http://www.londonsvenskar.com/

Faror


Hur farlig är en storstad som London? Det rör sig om stölder, våldsdåd och lurendrejerier.

Om man kommer från en småstad, som jag tar det ett tag innan man blir "streetwise", men om man bara brukar sunt förnuft kan man undvika de värsta misstagen som kan kosta en pengar likväl som livet.


Ficktjuvar

London vimlar av ficktjuvar, speciellt i tunnelbanan, pubba, klubbar och de vanliga turistfällorna i centrala London. Ficktjuvarna arbetar i grupper och är vanligtvis väldigt snabba och effektiva. Försök att ha plånbok och pengar på andra ställen än i bakfickan, ryggsäcken eller handväskan. Försök också att ha bankkort och lösa pengar på skilda ställen, då förlusten kan bli försumbar istället för livsavgörande.

Ställ aldrig ifrån dig väskor utan att ha ordentlig uppsikt. Lägg heller inte ifrån dig nycklar och telefon utan att någon kan se dem. Och för guds skull, använd inte magväska - då skriker det verkligen "turist" kring dig.

Ute på natten

London är någorlunda säkert nattetid, och det finns ett stort antal poliser ute i centrala London. Dock är bostadsområden något mindre bevakat, och ofta dåligt upplysta. Försök att gå ut i en grupp istället för ensam. Om du går ensam eller tillsammans med någon är det mycket möjligt att någon kan försöka råna er. Försök att undvika parker och dylika områden efter mörkrets inbrott.

Lägg ut på en taxi hellre än att gå om du missat tunnelbanan. London har många smala gränder och många fula typer.

Våldsbrott

Pistoler och gevär är olagliga i England. Det är mycket vanligare att någon drar kniv eller använder något annat tillhygge. Tänk er för innan ni muckar med någon. Speciellt gäller detta om ni går till en Arsenal pub och hejar på Man United.

Farliga områden

London är ett sammelsurium av fattigt och rikt. Vissa mer välborgade områden ligger precis jämte ett område med stor fattigdom. Om man letar efter trubbel så kan man få det. Har du vett så håller du dig borta. Försök att undvika se ut som en turist, och att inte skrika och skräna på svenska. Undvik också att dricka dig för berusad.

Vad ska man göra om man blir bestulen?

Om du blir bestulen på en restaurang, kontakta genast ägaren som kan kalla på polis. Du kommer att behöva ett referensnummer från dem för att kunna få pengar på försäkringen. Se alltid till att du har försäkring mot detta. Se också till att spärra alla kreditkort så snabbt du kan, vänta inte tills dagen efter. Blir du bestulen eller rånad på gatan, försök att få tag i polisen så snabbt du kan.

Vanligtvis är de ute efter kort, pengar, kameror och telefoner. Försök inte spela hjälte, då rånarna sällan är ensamma, men om du kan springa försök springa ifrån situationen innan den har hunnit för långt. Påkalla uppmärksamhet så snabbt du kan.

Kan man få tillbaka kameran/telefonen om den blir stulen?

Chanserna är lika stora som att vinna på lotto. Försök att få pengar från ditt försäkringsbolag, lär dig av erfarenheten och köp en ny. Kanske en nyare modell :-)

Försäkringar

Reseförsäkring är rekommenderat, även om du bara ska till London en kortare tid. Tar du med dig en laptop, en dyr kamera, eller senaste Nokia telefonen så är det nästan ett måste.

Bondfångare

Om du ser ut som en turist, kan de mindre nogaräknade handlarna försöka att dra nytta av detta. Och det finns många skumma figurer i London. Det är mycket möjligt att de försöker ta £5 för en öl, köra en omväg med taxin, eller helt enkelt lura dig på några varor som kan försvinna genom ett snabbt svep med handen. Håll koll på priser i olika butiker, och om du känner dig tveksam använd din egen miniräknare för att kontrollera priset, och hur mycket växel du ska få tillbaka.

Taxichaffisar finns i alla möjliga former, från de licensierade svarta taxibilarna till mini-cabs som drivs privat. De svarta taxi bilarna kör alltid på taxameter, och ska aldrig köra på något annat än de summor som finns uppsatta i bilen. Mini-cabs gör du klokast i att komma överens om priset först med chauffören, och att de ska vara billigare än de svarta taxina. Beroende på tidpunkten och antalet tillgängliga bilar kan priset mellan zon 1 och zon 2 variera mellan £10 och £18. Och betala ALDRIG per skalle.

Ibland kan dessa taxichaffisar också arbeta på provision från vissa nattklubbar, strippklubbar och andra möjliga ställen. Var alltid bestämd vart du vill åka, och luras inte att tro att stället de kört dig till är "billigare och roligare". Var inte rädd för att argumentera eller pruta på priset.

Några sista råd

  • A och O i att överleva i ett nytt land är att inte se ut som en turist. Uppmärksamma modet i London och försök helt enkelt att se engelsk ut. Lär dig en engelsk accent. Kan alltid vara användbart
  • Stirra inte på byggnaderna eller sevärdheterna.
  • Gå inte med kameran synlig,
  • Kasta bort din magväska - den skriker att du är turist.
  • Köp ett billigt överfallsalarm i någon butik.
  • Ha inte alla värdesaker på ett ställe utan sprid ut dem i olika fickor så blir du inte av med allting på en och samma gång.
  • Ring alltid en kompis och tala om när du lämnar pubben/klubben och när du bör vara hemma. Speciellt om du behöver gå en lång bit.


Ha så kul!!

Kommentarer

Postat av: Carl-O

Publicerad 2007-10-31 20:25:29

Det där skrivs det om alla städer, säkert även om Ekenäs. Följ det där å så ha it du gjort nå fan på hela jävla resan, lika bra bli hemma. Men goda tips dock.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela