Petskis

Fem saker om OS

Publicerad 2010-02-22 13:17:50 i Allmänt,

Halvvägs in i OS är det några saker jag vill ta upp. Håller ni med eller inte?

- Finlands enda medaljs hittills har kommit i Halfpipe av Peetu Piiroinen och jag är rädd att det kommer bli den enda medalj vi får från Vancouver. Kanske målsättningen på tolv medaljer var lite väl orealistisk ändå.

- Matti Hautamäki bevisar klart och tydligt hur pass mycket vinnarskalle det finns i oss finnar. Efter en tredjeplats från första omgången med ett hopp på över 130 meter, sjönk den rutinerade Hautamäki ner cirkus 20 placeringar med ett andra hopp på 104 meter.

- YLE:s studio och hela arrangenmang är allt annat än proffsigt och snyggt. Stela värdar och gäster som inte kan prata normalt och ställa rätt frågor. Inredning och studioutrymmen liknar en dålig öststats sändning från 80-talet. Där är svenskarna ljusår före finnarna med sin Vinterstudio och proffsiga men ändå avslappnade värdar.

- Sverige har fått alldeles för mycket framgångar med sina längdåkningsmedaljer. Om även Helena Johnsson skulle ha lyckats så skulle man inte kunna läsa kvällstidningarna alls. Jag har inte egentligen så mycket emot svenskar som Kalla och Ferry när de vinner men när kommentatorerna ständigt ska hacka ner på finnarna och vara så där överdrivet positiva till svenskarna så blir det lite för mycket för mig.

- Vad har arrangörerna hållit på med före och under OS? Dödskrasch, farliga störtloppsbackar och åkare som släpps iväg för sent. Trodde att Kanadensarna skulle vara bra på att ordna OS men jag hade väl fel.

Parfymen

Publicerad 2010-02-19 20:04:51 i Allmänt,

I dagens Aftonbladet kan man läsa om hur Carola Häggkvist åkte till Haiti tre veckor efter jordbävningen och hur hon där mötte sitt fadderbarn. Carola reste med organisationen Hoppets Stjärna och var också i Haiti för att spela in en reklamfilm åt en stödgala. Edens Dorelus är 15 år och för två år sedan kastades han ut från sin skola för att familjen inte hade råd att betala årsavgiften på motsvarande 11 €. När Edens fick höra att en kvinna skulle besöka honom så trodde han att hon skulle ordna så att han fick börja skolan igen och kanske hämta lite mat åt den fattiga familjen. Carola som var flera timmar försenad till träffen hade med sig en sak till sitt fadderbarn. En parfymflaska, Hugo Boss Soul, värd 62 €. Sen åkte hon och åt lunch på lyxrestaurang. Vilken fantastisk människa denna Carola är ändå kan man tycka...

Läs hela artikeln här.

Many people don't have maps

Publicerad 2010-02-18 14:07:07 i Allmänt,

Denna vecka började säsong sexton av The Amazing Race sändas i USA. En av deltagarna är en före detta Miss Teen South Carolina med namnet Caite Upton. Man kan nog säga att hon inte är en av de smartaste människorna här på vår planet...



Klippet har setts över 40 miljoner gånger. Hon är med i Amazing Race för att bevisa att hon inte är någon dum blondin och att hon minsann kan klara sig ute i världen.

Tillbaka på finsk mark

Publicerad 2010-02-15 18:33:17 i Allmänt,

Vilken jävla jobbig dag jag har haft! Total kaos på jobbet med arga kunder och massa ouppklarade saker att fixa. Skulle definitivt ha behövt en ledig dag efter resan och fått vila upp mig. Tur så har man en förstående flickvän som passar upp och stöttar när man är nere.

Kom alltså hem igår och ska försöka fixa in en bild eller två plus en kort story så småningom. Just idag vill jag bara ta det lugnt och se på OS. Ett OS som har börjat så där för vår del. Janne Ryynänen mår nog inget vidare bra idag efter gårdagens kollaps och fall och Janne Ahonens fjärdeplats kommer gräma honom åtminstone tills stora backen avgörs. Och vad hände med svenska skidskyttarna? Inte bara vi som fick en dålig start på OS alltså. Idag är det korta sträckor i längdåkning för damer och herrar. Kommer bli intressant att följa. Nu ska jag äta mitt första riktiga mål mat för dagen. Blev endast en bit kaka på jobbet så man är ju lite hungrig.

Halsningar fran Cervinia

Publicerad 2010-02-08 17:49:22 i Allmänt,

Vilket fantaskiskt vader det har varit i dessa tva dagar vi har varit har nu. Stralande sol fran en klarbla himmel som far luften att kannas valdigt behaglig. Overlag sa har resan varit helt bra hittills. Idag akte vi over till Zermatt sidan och utforskade deras backar. Imorgon har de lovat lite samre vader men pa onsdag ska det bli sol igen och da ska vi pa picknic i backen. Nu ska jag ta mig till hotellet och sen vantar en middag pa nagon restaurang. Ciao...

Nu bär det av..

Publicerad 2010-02-06 01:22:09 i Allmänt,

..till Cervinia. Om jag får tag på en dator så ska jag försöka kasta in några inlägg därifrån. Om inte så skriver jag när jag kommer hem den 14:e. Ha en trevlig helg!

Dagens låt: U2 - Magnificent

Winter Olympics Vancouver 2010 (den förkortade versionen)

Publicerad 2010-02-05 11:08:16 i Allmänt,



Nu gick det tyvärr så att jag inte kommer hinna skriva den fullständiga presentationen av denna OS-granskning. Med flytten och allt ståhej det har varit och med min kommande resa nästa vecka så är jag tvungen att korta ner detta en aning. Kommer endast satsa på de mest intressanta grenarna ur finsk synvinkel och presentera våra medaljhopp lite kort. Kanske lika bra så för ingen orkar väl ändå läsa om konståkning eller skeleton..

Cross-Country (Längdåkning)

Finlands trupp
Virpi Kuitunen
Pirjo Muranen
Riitta-Liisa Roponen
Aino-Kaisa Saarinen
Krista Lähteenmäki
Kirsi Perälä
Riikka Sarasoja
Matti Heikkinen
Sami Jauhojärvi
Teemu Kattilakoski
Juha Lallukka
Kalle Lassila
Lari Lehtonen
Ville Nousiainen
Lasse Paakkonen
Matias Strandvall
Jesse Väänänen

Den finska längdåkningen börjar sakta hitta form igen efter några års frånvaro på grund av dopningsskandaler och dåliga åkare. Damerna har väl haft det lättare att prestera bra men herrarna har nog varit så nere i träsket som det bara går. Nu verkar det ändå som det kan finnas medaljchanser på herrsidan också. Damerna kommer garanterat ta någon medalj, både i individuella tävlingarna och sprint. Aino-Kaisa Saarinen var i toppform i början på säsongen och får ses som en av favoriterna att ta någon medalj. Damlaget har också chans på guldmedaljen i stafetterna.

Ice Hockey (Ishockey)

Finlands trupp
Niklas Bäckström
Miikka Kiprusoff
Antero Niittymäki

Sami Lepistö
Toni Lydman
Lasse Kukkonen
Janne Niskala
Joni Pitkänen
Sami Salo
Kimmo Timonen

Valtteri Filppula
Niklas Hagman
Jarkko Immonen
Olli Jokinen
Niko Kapanen
Mikko Koivu
Saku Koivu
Jere Lehtinen
Antti Miettinen
Ville Peltonen
Jarkko Ruutu
Tuomo Ruutu
Teemu Selänne

Ishockeyn är den gren som nog intresserar oss finländare mest under hela OS skulle jag tro. Silvret från förra OS skulle gärna få bytas mot ett guld och det skulle kröna flera spelares karriärer. Jag tänker förstås på Teemu Selänne och Saku Koivu som troligtvis inte spelar flera landslagsturneringar och som väldigt gärna skulle vinna en turnering med sitt land. Jag tror att chansen finns om allt klickar och målvaktsspelet fungerar. Är lite orolig för det defensiva spelet då Kiprusoff inte har varit i form de senaste veckorna och hur i hela världen ska backar som Niskala och Kukkonen ta sig an Crosby och Ovechkin?

Nordic Combined (Nordisk Kombination)

Finlands trupp
Anssi Koivuranta
Hannu Manninen
Janne Ryynänen
Jaakko Tallus
Lauri Asikainen

En stark finsk gren som bör hämta någon medalj. Garanterat en medalj i stafetten och sen tror jag Hannu Manninen gärna vill stå längst upp under ett OS.

Ski Jumping (Backhoppning)

Finlands trupp
Janne Ahonen
Janne Happonen
Matti Hautamäki
Kalle Keituri
Harri Olli

Denna normalt starka gren för finländsk del kan komma att bli en besvikelse under detta OS. Veteranen Janne Ahonen gjorde comeback från sin pensionering och tur var väl det för utan honom så skulle nog Finland bli helt utan medalj här.

Flyttat

Publicerad 2010-02-02 08:48:02 i Allmänt,

Så har vi då flyttat till vår nya lägenhet på Prästängsgatan. Det återstår några saker att göra i min gamla lya så kan jag vinka hej då till den. Det kommer kanske kännas konstigt att bo på en ny plats när jag har bott så pass länge på Grev Moritz gatan men jag tror den nya platsen kommer bli väldigt fin och trivsam den med. Den nya lägenheten är alltså på Prästängsgatan 10, endast ett kärringkast från min gamla lägenhet. Jag kan till och med se in till den gamla från vårt köksfönster. Nu kommer det ännu ta några veckor innan vi får våra nya möbler men jag kommer att ha fullt upp före det så det gör inget. Lägger in bilder på lägenheten när allt är klart.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela