Petskis

Vintern är tillbaka

Publicerad 2008-03-04 10:50:12 i Allmänt,

image127 

När jag var yngre och det var "riktig" vinter så kunde man ibland få gräva fram bilarna på morgonen. Att skotta uppfarten till gården gjordes många gånger och ibland var det t.o.m. helt roligt att få göra det. Redan i oktober kunde det dumpa ner massa snö som hölls ända till jul och under februari-mars kunde kvicksilvret krypa ner till - 25 grader och stanna där en vecka. Man kunde ta skidorna på sig och bege sig ut till skogen för att göra egna hoppbackar och annars bara åka runt.

image128

Ett populärt sätt att ta sig fram i byn var sparken eller "sparkin" som vi säger här i våra trakter. Att åka ner för "mjölkisbackan" och samtidigt preja ner kompisarna i diket var alltid lika kul. Jag har alltid gillat vintern för att man kunde göra dessa grejer men som det känns nu så kommer det inte bli såna vintrar här i södra Finland mer.. Man vill ju att ens egna barn upplever samma bra saker som man själv gjorde som barn. Därför är jag ganska glad att det nu har kommit snö igen...även om det inte har kommit så mycket att man kan göra nåt av den..

Kommentarer

Postat av: Ullie

Publicerad 2008-03-04 12:22:50

Hm, undrar när du var barn riktigt... I slutet på 80-talet var det just ingen snö i alla fall. Minns att vi plockade blåsippor ett sportlov (1990 kanske). På 90-talet var det däremot kallare. Och år 2002 tror jag det var kom det snö i oktober, som stannade hela vintern. För två vintrar sen låg snön nästan till vappen...

Visst tror jag på global uppvärmning, men riktigt så där enkelt är det väl inte?

Postat av: jöthe

Publicerad 2008-03-04 22:40:40

gjupt mannen, djupt! respekt

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela