Petskis

Parga (inte Pargas)

Publicerad 2009-07-29 12:15:23 i Allmänt,



Den 15:e augusti åker jag och R på vår planerade och väntade resa till Grekland. Efter noga funderande så föll valet till sist på Parga. Här kommer en liten guide till detta resmål.



Fakta
- Ligger på fastlandet, på västkusten och har ca 2 500 bofasta invånare.
- Medeltemperatur i augusti: 32 grader.
- Valuta: Euro
- Tidszon: GMT +2



Transfer

Flyget landar i Preveza. Transfer från flygplatsen till Parga tar ca 1 timme och 15 minuter (72 km) med buss. Flygplatsen ligger rätt vackert och dramatiskt mellan vattnet.


Staden

Gemytliga Parga nämns ofta som juvelen bland de grekiska fastlandstäderna. Det är en otroligt vacker stad, det perfekta läget vid vattnet, de måleriska och amfiteatraliska husen, och de underbara omgivningarna är egenskaper som är svåra att blunda för.

Bad och stränder
I och runt om Parga finns flere stränder. Här är tre av dem.


Inne vid hamnen ligger Krioneri beach och den fungerar utmärkt om man vill ta ett dopp mellan shoppingen.


Lichnos beach ligger 3,5 km söder om Parga och är en fin sandstrand som man lättast tar sig till med badbåt från hamnen i Parga. Man kan också gå över bergen genom olivlundar.


Valtos Beach ligger strax invid den venetianska fästningen och är en kilometerlång strand med plats för alla.

Mat och dryck
Ett 40-tal restauranger och tavernor. Lunch, tex pasta, pizza, från ca 6 €. Grekisk sallad 5 € och en Moussaka från 6,50 €.
Middag (varmrätt) på en enklare taverna från 7-15 € och på en finare restaurang 10-20 €.
Butik:
33 cl läsk 1 €.
1 1/2 liter vatten 0,70 €.
50 cl öl på flaska eller burk 1 €.
Flaska vin (75 cl) 3-10 €, kan fås i alla prisklasser.
På restaurang:
Vatten eller läsk 2 €.
Öl 2,50 € och en flaska vin (75 cl) 10-20 €, kan fås i alla prisklasser.

Hotellet








Vi kommer bo på hotell Valtos Beach. Läget är perfekt nära stranden och en kort promenad till staden.

Utflykter och sevärdheter


Floden Styx och Glikiravinen

Det var i floden Styx som (enligt legenden) gudinnan Thetis doppade sin nyfödde Akilles i en flod för att göra honom osårbar. Men hon glömde doppa hälen (som hon höll i), vilket allt sedan dess kallas akilleshäl.

För att komma till floden kör du mot lilla byn Gliki, floden rinner rakt igenom byn så du kan inte missa den, välj helst vägen längs flodens högra sida. Efter några minuter når du fram till en parkeringsplats, där parkerar du bilen, byter till vattensäkra skor eller sandaler och klär om till badkläder. Vackrare än så här blir det knappast.



Meteora
Området består av ett flertal gråsvarta, sockertoppsformade sandstensklippor som ser ut som startklara månraketer. Hur de märkliga klippformationerna har formats har det spekulerats om länge, men fortfarande är klipporna i Meteora en geologisk gåta. En ännu större gåta är hur man lyckades med bedriften att bygga kloster på klipptopparna. Av de 22 kloster som en gång var verksamma i Meteora är det bara sex som är i drift idag.


Ali Pashas fästning
I en grönskande dalgång 3 kilometer norr om Parga ligger den lilla byn Anthousa. Fortsätt vägen förbi Anthousa och sväng vänster mot byn Trikorfo för att komma till fästningen. Oftast är fästningar som denna inte mycket att se, utsikten är i regel mer imponerande än själva byggnaden, Ali Pashas fästning är dock ett undantag, stora delar av insidan är i förvånansvärt bra skick, de bastanta murarna imponerar, på övre borggården står fortfarande några kanoner kvar med siktet inställt på Parga stad. Gillar du att åka tåg kan du följa med Pargas lilla leksakståg som fyra gånger per dag avgår från vägen ovanför Kioneri beach till Ali Pashas fästning. Tåget puttar fram i 25 km/tim och resan tar cirka två timmar tur och retur.


Hoppas ni har fått en uppfattning om detta ställe i och med denna lilla guide. Efter resan så kommer förstås en sammanfattning om hur det verkligen var men det är ju alltid kul att veta lite före resan också.

Kommentarer

Postat av: Lina

Publicerad 2009-07-30 08:06:42

Ser väldigt nice ut!!

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-07-31 12:12:30

vänta nu, behöver ni alls åka...?

Postat av: Anders

Publicerad 2011-02-16 20:02:17

Ser härligt ut. Har precis bokat en resa till Parga!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela