Petskis

Besparing

Publicerad 2009-10-08 13:42:39 i Allmänt,

Det absolut hetaste ämnet i västra nyland just nu är Ekenäs BB. På måndag ska beslutsfattarna bestämma om huruvida BB kommer stängas eller inte. Har inte följt med så pass mycket för att veta alla orsaker till hotet av stängningen men har förstått att en orsak är besparing. Känn lite på det ordet. Besparing. Är det ett positivt eller ett negativt ord?

En av de första gångerna jag hörde det ordet komma på tal flere gånger i veckan var när jag jobbade på KCI Konecranes i Ekenäs för ett antal år sen. Då talades det om att vi måste göra besparingar för att fabriken ska få vara kvar i Ekenäs. Några månader senare hade hela produktionen flyttat till Estland.

Den 1.1.2002 togs valutan euro i bruk i Finland. Antagligen så var ordet besparing med i bilden här också. Det skulle gynna befolkningen sades det. Lättare att köpa för samma valuta i andra länder och billigare produkter. Det första stämmer ju men billigare produkter....knappast. Allt har blivit så mycket dyrare och priserna bara stiger.

När det blev klart att Ekenäs, Karis och Pojo skulle slås samman och bilda Raseborg så var besparingar ett ord som användes igen. Vad har blivit bättre med Raseborg? Skolor och andra viktiga platser stänger igen dörrarna. Nu ska alltså då BB kanske stänga och det kan inte vara bra för västnyland. Vem vill sen flytta hit till vår fina stad? Barnfamiljereller unga par? Knappast. Pensionärer är vad denna stad kommer bestå av om det fortsätter så här. Nu tror jag ändå att BB klarar sig denna gång men vad händer om frågan tas upp igen om fem år? Tacka vet jag 90-talet. Då var det lätt att leva och musiken bestod av eurotechno!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela